Kun je iets verzinnen dat lekkerder is dan draadjesvlees? Hier is een recept voor sukadelappen zoals ik het van mijn moeder leerde, zij van haar moeder en misschien nog wel verder terug in de familie. Verrassend genoeg is het heel simpel te maken, je moet alleen geduld hebben. En dan is het ook nog eens zo dat gerechten die een lange stooftijd nodig hebben, vaak de andere dag nóg lekkerder zijn. Dus als het een keer afgekoeld is geweest en weer opgewarmd.
De tekst gaat onder de foto verder.
De twist van oma
De twist die mijn oma al toepaste bij het maken van suddervlees waren twee plakjes ontbijtkoek die ze op het einde van de kooktijd in de pan verkruimelde. De heerlijke winterse geur en smaak van de koekkruiden maken het allemaal nóg lekkerder.
Nu heb je ontbijtkoek en ontbijtkoek. Nog niet zo lang geleden ontdekte ik de eigengemaakte ontbijtkoek van bakker Korteweg. En eerlijk is eerlijk, ik heb daarna nog geen ontbijtkoek ontdekt die deze kan overtreffen. Bakker Korteweg heeft ook een webshop. Dus woon je niet in de buurt, bestel dan online. Je krijgt er geen spijt van. En dan nu: aan de kook!
De tekst gaat onder de afbeelding verder.
Dit heb je nodig
4 dik gesneden sukadelappen van een goede slager
100 gram dobbelsteentjes mager spek van een goede slager
1 ui
40 gram braadboter
peper en zout (uit de molen)
2 eetlepels (wijn)azijn
2-3 (witte) boterhammen zonder korst
1-2 volle eetlepels milde mosterd
1 bouillonblok vleesbouillon
1 laurierblad
2 dikke plakken ontbijtkoek (van bakker Korteweg)
Daar gaan we
* Laat het vlees op kamertemperatuur komen.
* Pel de ui en snipper fijn.
* Verhit de boter in een braadpan en bak de spekjes op matig vuur uit.
* Vis ze uit de pan en draai het vuur hoog.
* Laat de sukadelappen aan beide kanten bruin bakken met het vuur hoog.
* Draai het vuur laag en haal het vlees even uit de pan.
* Doe de uisnippers erin en roer tot ze beginnen te kleuren.
* Bestrooi ondertussen het zojuist gebakken vlees aan beide zijden met zout en peper (uit de molen).
* Leg het vlees en de uitgebakken spekjes op de uien en giet zoveel heet water in de pan dat het vlees onder staat.
* Doe de bouillonblok erbij, de azijn en het laurierblad.
* Bestrijk het brood met de mosterd en bedek ieder stuk vlees met een stuk brood met de mosterdkant naar beneden op het vlees.
* Breng het vocht aan de kook.
*Draai nu het vuur helemaal laag op de kleinste pit.
* Leg het deksel op de pan en laat het vlees in ongeveer drie uur gaar stoven.
* De jus mag niet koken en niet verdampen. Giet er anders nog een beetje bouillonvocht bij.
* Proef op het eind of er nog zout of peper bij moet.
* Als het vlees helemaal mals en zacht is, haal je het voorzichtig even uit de pan.
* Verwijder het laurierblad en gooi dat weg.
* Draai het vuur hoog en verbrokkel de ontbijtkoek in de pan.
* Roer flink met een garde tot de ontbijtkoek is opgenomen en de jus wat sauzig wordt. Als de jus te dun is, doe er dan eventueel een beetje allesbinder bij.
* Leg het vlees terug in de jus.
Lekker met rode kool en gekookte aardappels of een stamppot.